lauantai 12. maaliskuuta 2011

Lauantai 12. päivä maaliskuuta

Terveiset todellakin monen tapahtuman maasta!

Kieltämättä päälimmäisenä on mielessä se, kun tultiin tuossa tunti sitten kämpille, avattiin kone ja uutisissa luki, että Fukushiman ydinvoimala on räjähtänyt. Kyllä on tässä tunnin verran näpytelty molemmilla Mac:illä ettien tietoa, mikä siellä on tilanne. Ehkä vähän säikähin enemmän, mitä on tarpeen, mutta sen verran kuitenkin huolestuttiin, että ei lähetty enää kylpemään läheiseen onseniin eli kylpylä-pesupaikkaan. Ilmotin eilen Facebookin Suomen Tokion suurlähetystön sivuilla, että olemme Kiotossa ja ok. Tänään päivällä isille tuli tekstiviesti suurlähetystöstä, jossa piti vastata onko kaikki hyvin, tarvitseeko apua vai onko enää maassa. Sitten nyt illalla laitettiin vielä sähköpostilla tarkemmat tiedot ulkoministeriöön, kun ne kalastelee kaikkien Japanissa olevien suomalaisten yhteystietoja. Laitoin viestissä vielä siitä, että meillä molemmilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, mikä saattaa olla ydinlaskeuman aikana hieman vaarallisempaa kuin terveelle kilpirauhaselle. Japanissa ei ole joditabletteja ollenkaan myynnissä. Netistä luettiin kyllä, että kilpirauhasen vajaatoimintainen EI saisi ottaa jodia liikaa, mutta sitäpä vaaraa ei ole, kun täällä sitä ei ole lainkaan saatavilla. Noh, kuulemma merilevässä on jonkin verran jodia. Sitäpä sitä on nyt syöty (aika ilettävää). Saa nähä, pitääkö sitä lähtä ostamaan enemmänkin! Kiotosta Fukushimaan on 525 kma matkaa. Tämä uutinen luo ehkä vähän turvallisuuden tunnetta kuitenkin:

http://yle.fi/uutiset/teemat/japanin_tsunami/2011/03/stuk_japanin_ydinvoimalaturman_vaikutukset_viela_epaselvat_2428791.html

No mutta se katastrofista! Piti saaha vaan vähän purkaa sinnekin tuntoja. Mutta oltais me melko pimennossa ilman nettiä! Telkkari huutaa koko ajan vain kyseisestä aiheesta, mutta mitäpä me muuta voitais ku ihmetellä kuvia.

Nyt toinen päivä jo illassa ja tässäpä tämän päivän touhuja:

Aamulla meni tovi dataushommissa, päiviteltiin katastrofin tietoja ja mietittiin, mille sitä alkais. Otettiin ensimmäiseksi pyörät alle ja lähdettin suunnistaan puolisummilla kohti läheistä eläintarhaa. Isä vie tyttärensä eläintarhaan u know? ;) Oli hauska! Kerrassaan veikeitä otuksia monen moisesti. Mutta vähintään yhtä paljon seurasin paikallisia ihmisiä. Pienet japanilaislapset, ah ja voih, kun ovat herttasia. Näkisittepä! Sieltä polkastiin mainioilla menopeleillämme kohti Philosopher's Pathiä, joka on pitkä alue kaupungin itälaidalla ylängön vieressä ja joka on kuin pistetty temppeleistä. Suosittelen google earthiä etäkatseluun! Ja olihan siellä hienoja temppelialueita, temppeleitä, polkuja ja portaita, pylväikköjä ja toriita. Päästin jopa näkemään paikalline nuoripari vauvansa ja isovanhempien kera yhellä pienellä temppelillä jonkin sortin kaste-seremonian toimitusta. Seremoniamestari hoilotti jotain seremoniaa ja niin ne kumarteli, oli hiljaa jotenkin ilmeisesti siunasi lasta.

Eilen suunnistettiin summilla syömään - niin myös tänään. Mentiin summissa paikalliseen lounasravintolaan, jossa oli melko paljon porukkaa. Aateltiin, että ehkä se on hyvä, jos se on lähes täynnä. Puikoilla syönti onnistui jo paljon paremmin! Riisiä, hapanimelä-kanaa (jotenkin uppopaistettuna toki toki), jotain itu-levä -sekoitusta, tofua ja miso-keittoa. Miso-keitto jäi syömättä. Eilen hörppäsin sitä niin ennakkoluulottomasti, että yökötti vielä tänäänkin. Levää pieninä levyinä ja jotain suolaista lientä. Liekö soijaa ja jotain muuta. Tulee lähinnä mieleen pilaantunut kala. Että tulkitkaa sitten siitä. Vihreetä teetä juodaan ruokajuomana ennen ruokaa ja sen aikana. Maittava ateria, tai etenkin sen pääruoka!

Kämpille keittään sumpit ja oltais ootettu talon isäntää, mutta sillä olikin nini hirveästi kiireitä katastrofiin liittyen. Ilmeisesti sillä on paljonkin tällasia kämppiä ympäriinsä. Alkuillasta pyörän päälle jälleen ja suunnistettiin keskuspuiston tyyppiselle alueelle, missä oli Keisarillinen palatsialue, jonne ei kuitenkaan päässyt kuin luvan anomalla tms. Melkeen kiinnostais kysyä lupaa & kierrosta! Alue oli muutenkin valtava. Aivan hervoton puistoalue, kunnon korkea muuri palatsin alueitten ympärillä ja varmaan sata tai kaksisataa metriä leveät soratiet. Luumupuut kukkii jo kivasti. Kirsikkapuut on aika lailla nupullaan eli saa nähdä päästäänkö seuraamaan edes jonkinlaista kukkaloistoa. Eilen oli vielä aika kylmä, mutta tänään oli jo varmaan ainaki 12-14 astetta lämmintä. Huomiseksi luvatti 15 astetta ja aurinkoa!

Välillä tunnen itseni täällä sirojen japanineitojen keskellä melkoiseksi mammutiksi joka barbaaristi kulkee farkut ja nahkatennarit jalassa, tuulitakki kahisten menemään. Japanilaiset on kyllä nättejä, siroja ja pieniä. Yhtään lihavaa japanilaista en oo vielä nähny! Naisilla on paljon hameita ja mekkoja, minisortsit ja pikkusen polven yli menevät polvisukat. Ja AINA korkokengät, kip kop. Ois ollu munki Vagabondeille sittenkin tilausta. Vaikka hänhän kulkee tukilasta koivessa, että ehkä paremmin näin. Keppeihin en oo edes vilkassu eikä tunnu missään. Jes!

Illalla oltiin vielä hervottomalla ostoskadulla, sahattiin ees ja taas eikä loppua meinannu näkyä. Löydettiin siis se paikka, missä viihdyn myös mainiosti ;) Jotain pientä kivaa tarttu matkaankin. Vaan kyllähän tämäkin puolentoista miljoonan Kioto näyttää illalla enemmän miljoonakaupungilta kuin päivällä. Ihmisiä vilisee, kaupunk on valaistettu ja autot suhaa ympäriinsä.

Nyt iltapalaksi seafood noodeleita puikoilla. Sekä kokista ja prinklessejä, ah, jotain tuttuakin.

Oli muuten hupanen nähdä yhen liikkeen ikkunassa myynnissä muumimukeja! Hintaan n. 35 € tsipale. Jos nyt suihkun kautta unten maille. Kellokin ties mitä, yli kymmenen jo illalla!

Eli KAIKKI TÄÄLLÄ EDELLEEN HYVIN. Pysytään kuulolla koko ajan, seurataan tilannetta ja sillä välin nautitaan lomasta.

- Elina

p.s. BBC:n sivuilla luki just, että ydinvaara-arvot eivät ole ylittäneet rajoituksia. Vain lähialueet evakuoitu 20km säteeltä.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika jännittävältä tuo teidän reissu! Mutta myös erittäin mukavalta! :) Mää täällä oon hihitelly sun jutuille.. Asennettahan siinä on, että pöllii tossut temppeliin mennessä, tai hiippailee tuulitakilla, kun paikalliset sipsuttelee korkkareilla! (Tunnet olosi varmaan hyvin naiselliseksi??) ;)

    Jatka vain näitten kirjoittelemista, tosi mukava lukea! Ja terkkuja täältä -15 asteen Oulusta!

    VastaaPoista
  2. Onneks tuo ydinlaskeuman alue ei ulotu teille asti =) Rauhallisin mielin vaan ja nauttikaa matkasta \o/

    VastaaPoista
  3. Hei kiitti kommenteista! Mukava huomata, etten ihan tyhjille seinille huutele.

    Näinhän se oli ilo huomata! Tai ainakin, jos tähän astisiiin uutisiin uskominen. Tilanne toki vielä elää ja huoh nuo japanilaiset ja niiden ympäripyöreät kommentit, kun kysytään suoraan: ONKO YDIONNETTOMUUDESTA VAARAA JAPANISSA OLEVILLE? "ööh, well, perhaps, but no actually, but maybe they are measuring the radioactivity, but still..." blaa blaa. Saa aika monen kanavan ja tietolähteen kautta onkia realistiset tiedot. Onneksi isin uutisnokka ja viisaus on aika kohillaan näissä asioissa. Voi tämä tyttö höyrytä ihan rauhassa :D Nautimme todellakin nyt rauhassa!

    VastaaPoista
  4. Äiteekin on lukenut innolla juttujasi -ja nauranut ainakin sisään päin.Minulle on soitellut yks jos toinenkin (mm. Jaana ) ja kysellyt, että oletteko aikaistaneet lentoja.Nyt iltamassa naapurin Eija soitteli kun katselivat uutisia ja sanoi "Tulisivat jo pois". Terkut heiltä molemmilta sinulle.Itse en ole ollut yhtään hermona - ei hiuskarvakaan putoa... Mutta. Hyvä kun olet la Oulussa. Timolle soittelin ja eipä ollut muuta tietoa kuin olla sisällä ja sulkea ilmastointi jos ydinvaaraa on. Mistä olit saanut tietoosi , ettet saa ottaa joditablettia? Timo oli ihmetellyt sitä kahden kollegansa kanssa. Nautinnollisia hetkiä ja uusia kokemuksia edelleen vaikkakin ilman shoppailua! ONNEKSI kenkiä ei tullut lisääääää!!!!

    VastaaPoista