maanantai 23. marraskuuta 2015

Sinä taidat todella pitää siitä, hän sanoo ja kävelee yhteiseen lempipaikkaamme. Sohvannurkasta näkemämme ohikuljijat. Lumen alle peittyneet värikkäät veneet. Harvinaisen marraskuisen kirkkauden. Myöhäisiltapäivän viimeiset valonrippeet. Ikkunaan ripustetun joulutähden. Ja yhteiseen muotoon hakeutuneen elämämme.

Pikalainalla on syynsä. Luen neljäsataaseitsemänkymmentäkolme sivua viikossa kuin ohimennen. Ihan kuin se olisi minulle tavallista. Irtautua omasta todellisuudestani kansien väliseen maailmaan aamupalapöydässä sunnuntain Hesarinkin ohittaen, matolla venytellen, sohvalla lojuten, varpaita sohvan toisen laidan lämpöpatterin alle tunkien. Ja samalla nauraen ääneen tasaisin väliajoin. Tuhahdellen sarkasmille. Virnuillen osuville henkilöhahmoille. Itkien lohduttomasti viimeisillä kymmenillä sivuilla. Ehkä siinä se onkin: kadoksissa ollut kirjojen vahva tehtävä. Herättää tunteita, kannatella kauas, peilata itseensä, paeta pois. 

En ollut saanut yhtään alottamaani kirjaa kunnialla loppuun. Yksi lojuu vieläkin keskeneräiysyyttään auki, toisen palautin kirjastoon loputtominen uusimisten jälkeen. Melkein jo luovutin: mikään ei kolahda. Mikään ei ole tarpeeksi vivahteikas pitämään mielenkiintoani yllä viimeiseen riviin saakka. En ole päässyt omaa monisyistä piirin pyörimistäni edemmäs niin, että keskittymiskykyni olisi riittänyt kokonaiseen kirjaan. Kamalan pitkään aikaan. Aika lailla puoleentoista vuoteen, täsmensi hän. Ja oli oikeassa. Juuri ja juuri kirjan aiheuttamasta eroahdistuksesta selviytyneenä suosittelen:


Kerro minulle jotain hyvää.

6 kommenttia:

  1. Joskus pitää itseään toppuutella lukiessa hyvää kirjaa, ettei viimeinen sivu tulisi liian nopeasti.
    Viivytellen lukea ja nautiskella. Pikalaina antaa tietysti rajat viipymiselle. Onnea kirjalöytöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Siinäpä sen sanoit! Joskus tosin pikalaina on luvattoman hyvä syy lukea ja lukea. Kiitos!

      Poista
  2. Elina, oletko lukenut Kotiopettajaren romaania? Suosittelen sitä sinulle, vielä kun olet kohtuullisen tuore rouva. Itse luin romaanin pari vuotta sitten ensimmäisen kerran. En malttanut jättää sitä päiviksi kotiin, vaan kannoin sen repussani mukana yliopistolle. Luentomuistiinpanot lojuivat pöydällä salaa syventyessäni romaaniin, joka lepäsi jalkojeni päällä pöydän alla...

    VastaaPoista
  3. Miten koulun joulu...

    VastaaPoista